23 Απρ 2013

Το Ισλάμ κι εμείς


Η καλή (και χειμαρρώδης στον λόγο)
καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Ελένη Κονδύλη, Αραβολόγος και συγγραφέας,
μας μίλησε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2013
για το Ισλάμ και την ιστορική του εξέλιξη.
Η Ελένη Κονδύλη - Μπασούκου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Βέλγιο. Αρχικά σπούδασε ρομανική φιλολογία και στη συνέχεια βυζαντινή και κλασική αραβική φιλολογία και ιστορία. Η διδακτορική της διατριβή αφορά τις σχέσεις βυζαντινής και αραβικής λογοτεχνίας. Εργάστηκε στο Κέντρο Αραβικής Φιλοσοφίας και στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λουβέν, καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Βελγίου. 

Το 1993 βραβεύτηκε από την Ακαδημία του Βελγίου. Διδάσκει αραβικό πολιτισμό και αραβική λογοτεχνία ως επίκουρη καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Εξέδωσε τα έργα: Stéphanitès kai Ichnélatès, traduction grecque du Kitâb Kalîla wa-Dimna. Étude lexicologique et littéraire (Peeters, Louvain, Paris 1997), Εισαγωγή στη Λογοτεχνία των Αράβων (βελτιωμένη έκδοση Πεδίο 2017), Οι Αναλογίες και οι Αρχές, σχολιασμένη μετάφραση της ομώνυμης ποιητικής συλλογής του Άραβα ποιητή Άδωνη (Ελληνικά Γράμματα 2003 και 2019), Αραβικός Πολιτισμός (Πεδίο 2016), Λάθος τρένο (Ελληνικά Γράμματα 2006), Ειδήσεων και θηρίων (Ενδυμίων 2009).


1 σχόλιο: