12 Φεβ 2013

H προσέλκυση της θείας χάριτος

πίνακας του σύγχρονου ιάπωνα ζωγράφου Matazo Kayama (1927 - 2004)

Του Δημήτρη Λαλούση - Dimitri Lalushi 11 Φεβρουαρίου 2013

Ο άνθρωπος του Θεού δεν κάνει τίποτα για να προσελκύσει την προστασία του Θεού… είναι η ποιότητα της υπάρξεώς του που την προσελκύει, χωρίς προσπάθεια και μέριμνα… και αυτή του παρέχει όλα όσα έχει ανάγκη, υλικά τε και πνευματικά. Με άλλα λόγια, η προσέλκυση του ελέους του Θεού δεν είναι θέμα εφαρμογής μιας συνταγής, μεθόδων, τεχνικών κλπ… δεν είναι καν θέμα μιας προσευχής που συμβαίνει βουλητικά… είναι θέμα μιας ποιότητας, η οποία υπάρχει στον άνθρωπο ακόμη και όταν αυτός ασχολείται με τα πλέον καθημερινά και τετριμμένα της ζωής… ακόμη και αν κοιμάται πχ.

Το ίδιο -αν και αντίστροφα- συμβαίνει και με τον εγωπαθή άνθρωπο… όλα τα καταραμένα έρχονται και τον βρίσκουν αφ’εαυτών τους… όχι επειδή επιδίδεται σε πράξεις που τα προσελκύουν απαραίτητα, αλλά επειδή η ποιότητα της υπάρξεώς του τα έλκει, λόγω της νοσηρότητας από την οποία εμφορούνται οι προθέσεις και τα κίνητρά του.

Η καθαρή καρδιά είναι σαν ένα φανάρι που το’χεις μαζί σου στο σκοτάδι… δεν εξυπηρετεί μόνο στο να βλέπεις ο ίδιος και να μην σκοντάφτεις στους γύρω αλλά και στο να σε διακρίνουν οι γύρω και να μην σκοντάφτουν πάνω σου. Αν το έχεις αναμμένο δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο… το φως του κάνει όλη την δουλειά.

Όπου είναι το πτώμα εκεί μαζεύονται και τα όρνεα, όπως λέει ο Κύριος (Ματθ.24. 27-28)… το πτώμα δεν κάνει τίποτα για να τα προσελκύσει… είναι η ιδιότητά του ως πτώματος που τα προσελκύει.

*πίνακας του σύγχρονου Ιάπωνα ζωγράφου Matazo Kayama (1927 - 2004)
Frozen Forest Artwork by Kayama Matazo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου