21 Μαρ 2013

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ο Ζακχαίος ως αρχιτελώνης ήταν ο αρχηγός του φοροεισπρακτικού μηχανισμού των Ρωμαίων. Όσο και να αντιδρούσε ο λαός δεν κατάφερνε να αποτινάξει το ζυγό κάτω από τον οποίο βρισκόταν. Παρ' όλα αυτά ο Ιησούς ασχολείται με το οικονομικό σύστημα της εποχής του μόνο λέγοντας ''τα του Καίσαρος των καίσαρι''.
Με το Ζακχαίο ασχολήθηκε μόνο όταν αυτός ζήτησε να τον δει. Ο σκοπός του ήταν να τον οδηγήσει σε μετάνοια και πρακτική εφαρμογή του ευαγγελίου. Πραγματική δικαιοσύνη λοιπόν δεν υπάρχει στον κόσμο αυτό. Η δικαιοσύνη έρχεται όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει ποιος είναι και τη μετάνοια που χρειάζεται να έρθει.Στη σημερινή εποχή πολλοί μοιάζουμε με τους Ισραηλίτες που περίμεναν έναν Μεσσία για να τους γλιτώσει από την οικονομική και κοινωνική καταπίεση. Αν σήμερα ερχόταν ο Ιησούς πιστεύετε ότι θα ασχολείτο περισσότερο με τα θέματα της οικονομικής καθημερινότητάς μας από ότι έκανε τότε; Γιατί ενώ ήξερε τότε και θα ξέρει και σήμερα ότι αν δεν αλλάξει η καρδιά των κυβερνώντων δεν μπορεί να αλλάξει και η φιλάργυρη οικονομική πολιτική που ακολουθούν ζητώντας τόκους επί τόκων και δανεικά που με δόλο έδωσαν.

Το ζητούμενο είναι αν ως εκκλησία του Χριστού θα ταυτιστούμε μαζί Του πιστεύοντας σε αυτόν ότι δεν θα μας λείψει τίποτα όπως υποσχέθηκε σε αυτούς που ζητούν πρώτα τη βασιλεία Του, ή αν θα διαλέξουμε τον εύκολο δρόμο της απιστίας κατακρίνοντας τους μεν δικούς μας ως τουλάχιστον ανίκανους και τους ξένους ως σύγχρονους αρχιτελώνες οι οποίοι δεν νοιάζονται για τίποτα άλλο από το πώς θα εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Ίσως βλέπουμε και την αδικία στο λαό μας που στενάζει οικονομικά. Βλέπουμε αυτοκτονίες από ανθρώπους που έχουν καταστραφεί οικονομικά και δικαίως εξοργιζόμαστε. Όταν όμως ως λαός είχαμε φτάσει στα όρια της κοινωνικής και καταναλωτικής αφασίας γιατί δεν διαμαρτυρόμασταν το ίδιο; Τότε δεν υπήρχαν αυτοκτονίες και άνθρωποι που έχαναν τα σπίτια τους; Απλά τώρα βλέπουμε ότι πλησιάζει ίσως και η δική μας σειρά και αντιδρούμε σπασμωδικά.

Άραγε τι πρέπει να λέμε στον καταπιεζόμενο λαό μας; Πρέπει άραγε να τον εξωθούμε σε ύβρεις και θυμό; Μήπως όπως και ο Χριστός θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει η βασιλεία των ουρανών η οποία θα τους απαλλάξει από την επίγεια βασίλεια του σατανά και θα φροντίσει αυτή για την ζωή τους και την επιβίωση τους;
Μήπως όμως θα πρεπε να ζήσουμε πρώτα εμείς ως πολίτες αυτής της βασιλείας και μετά να καλέσουμε και τους άλλους να ζήσουν αυτό που βλέπουν ως ζωντανό παράδειγμα σε μας;
Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Είθε αυτή τη σαρακοστή να αποδώσει καρπούς ο αγώνας μας έτσι ώστε σε μας να δει ο κόσμος και να μας αναγνώριση ως πρέσβεις της ουράνια βασιλείας της ειρήνης.
 Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου